Djurgårdens sevärdheter

Fantastiska ön Djurgårdens sevärdheter är oändliga. Ön bjuder på en hel rad spännande platser att besöka och flertalet nöjen för dig som besöker vår huvudstad. Man kan spendera åtskilliga timmar på den vackra ön utan att bli det minsta uttråkad. Nedan ska vi lista våra bästa tips på platser och sevärdheter att besöka på Djurgården.

Skansen – en av Djurgårdens sevärdheter

Skansen är en av Sveriges främsta turistattraktioner år efter år och är således värt ett besök fall man reser till Stockholm med sin familj. Skansen har anrika anor och grundades så tidigt som 1891 genom Artur Hazelius. Det var kung Karl XIV Johan som lät uppföra en skans för sin son Oscar I som han kunde använda som lekplats och som sedermera blev dagens Skansen. Skansen är ett stiftelseägt svenskt frilufsmuseum med tillhörande djurpark belägen i Kungliga Nationalstadsparken ute på Djurgården.

Skansen har årligen runt 1,5 miljoner besökare vilket brukar ge denna sevärdhet runt plats 5-7 på Sveriges mest besökta sevärdheter. Vilket vittnar om dess storhet. Redan vid grundandet fanns det endel djurarter på området. Bland annat renar, höns, gäss, ankor, lapphundar, hundar och getter. Som sedermera utökades med mer exotiska arter som valross, näsbjörn, axishjort, isbjörn och björn.

Faktum är att det så sent som år 1924 slutligen uppnådde målet för antalet djur för att få kalla sig djurpark. Då aphuset byggdes ut där allt från babianer, gibboner till papegojor, sköldpaddor och akvariefiskar vistades. En populär attraktion var att man från 1930 – 1957 tilläts rida på elefanter. Vilket ansågs väldigt exotiskt i Sverige.

Nu för tiden finns det inte så många exotiska djur kvar på Skansen utan fokus är på nordiska vilda djur och olika lantraser. På Skansen finns bland annat brunbjörn, lodjur, varg, järv, älg, säl, vildsvin och utter att beskåda. För den allra yngsta målgruppen finns sedan 1955 Lill-Skansen som är barnens djurparksdel. Där kan man beskåda bland annat Skogssork, Dvärgmus, Snok, Grönfläckig padda och Afrikansk Dvärgget, minigris och mycket mer.

Det finns en rad historiska hus och anläggningar från Sveriges historia bevarade på Skansen. Skansens äldsta hus är dock ett norskt från 1300-talet.

Event på Skansen

Om man nu besöker Stockholm på vintertid så kan vi absolut rekommendera julmarknaden som anodnads på Skansen sedan år 1903. Vanligtvis hålls marknaden under de fyra adventshelgern där ett stort antal stånd och marknadställt ställs fram ochsåväl handgjorda saker som till mat säljes. Det råder ett allmänt härligt mys under julmarknaden på Skansen dessutom kan man få skymt av endel djur som fortfarande inte har tagits in eller gått i ide.

Varje år hålls dessutom det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen. Denna tradition sträcker sig så långt bak som 1895. För närvarande är det Loa Falkman som ringer in det nya året med nyårsklockorna.

Andra högtider vi kan nämna är Sveriges nationaldag, Midsommar, Lucia samt Valborgsmässoafton som firas på Skansen. Skansens besöksrekord sattes år 1984 med hela 2,4 miljoner besökare. 

Allsång på Skansen

Detta oerhört populära allsångs-evenemang som varit direktsänt nästan varje år på SVT sedan 1979. Från 1990 har det sänts varje sommar på Sveriges Television. Allsång på Skansen direktsänds i åtta tisdagar med start i första veckan efter midsommar. Programmets klassiska programledare är Bosse Larsson mellan åren 1974 – 1993 samt Lasse Berghagen 1994 – 2003. Efter det har såväl Anders Lundin, Måns Zelmerlöw, Petra Marklund varit programledare för det klassiska allsångsprogrammet. Numer är det Sanna Nielsen som styr skutan som populär programledare. Allsång på Skansen är ett otroligt populärt evenemang och drar årligen runt 1 miljon besökare.

Gröna Lund – en av Djurgårdens sevärdheter

Gröna Lund, eller i folkmun Grönan, är en nöjespark på Djurgården i Stockholm med entré mot Allmänna gränd och beläget mitt i Kungliga Nationalstadsparken. Precis som Skansen.Djurgårdens sevärdheter

Gröna Lund som var ett värdshus omkring mitten av 1700-talet omnämns i fyra av Fredmans epistlar av Bellman. Vilket vittnar om dess existens. Men det var först runt 1880 som nöjesparken Gröna Lund började växa fram. Och år 1883 invigdes Gröna Lund’s tivoli vilket gör det till Sveriges äldsta nöjespark. Nu för tiden ingår Gröna Lund i Parks & Resort Scandinavia tillsammans med bland annat Kolmården och Skara Sommarland.

Gröna Lund är öppet från april, helgen före Valborg, till slutet av september. Det har förekommit lite andra öppettider genom åren. Det har bland annat varit öppet ända fram till jul under några år. Men sedan 2009 har det lagts på is och Gröna Lund stänger för allmänheten i slutet av september. Under 2017 slog Gröna Lund besöksrekord med hela 1 531 898 besökare under det året.

Förutom självklarheter som en rad olika åkattraktioner och karuseller så är den Stora scenen ett givet inslag på Gröna Lund. Där har en diger samling nationella och internationella artister spelat genom åren. Artister som Europe, The Hives, Ramones, Jimi Hendrix, Bob Marley, Paul McCartney, NAS, ABBA, Lady Gaga och Kiss samt många andra. Bob Marley har,efter sin spelning 1980, fortfarande publikrekordet på 32 000 besökare. Vilket är väldigt svårslaget nu för tiden eftersom maxgränsen i dag ligger på 17 000 antal besökare för varje konsert.

Åkattraktionen Jetline har över 1 miljon åk per år vilket ungefär är ett vart runt jordklotet. Totalt finns det 31 karuseller, 39 lotterier och spelhjul, 20 kiosker samt 6 restauranger på området. Tröttnar man på fysiska karuseller kan du alltid spela innovativa slots på nätet, hos våra vänner på casinokonsulten.com.

Vasamuseet – en av Djurgårdens sevärdheter

Vasamuseet är nordens mest besöka museum. Och är på förstaplats på TripAdvisor’s lista över 341 platser att besöka i Stockholm stad. Det var nog inte planen för skeppet när kung Gustav II Adolf lät skeppet börja byggas år 1626. Och redan två år senare stod Vasa färdigt. År 1628 skulle krigsskeppet Vasa med runt 150-200 soldater segla från Stockholms slott för att kriga mot Polen. Det tog inte många minuter innan skeppet började ta in vatten och sjunk väldigt snabbt strax utanför Djurgården.

Runt 30 man omkom i olyckan. Sedan låg regalskeppet Vasa på botten i 328 år. Innan Anders Franzén fann skeppet år 1956 på havets botten. Efter fem år bärgades äntligen Vasa och fick sedan stå i blöt luft på Wasavarvet i 27 år. Varav i 17 av de åren så sprutade man också en speciell vätska på regalskeppet för konservering. Vasamuseet öppnade 1990 för allmänheten. Och i dag finns det mer än 40 000 föremål som till tillhör Vasa som bärgades upp ur vattnet. 

Allt från kanoner, vapen, skulpturer, mat och brädspel finns bevarat från regalskeppet Vasa. Skeppet är 69 meter långt och drygt 12 meter brett med högsta masten på ca 53 meter. I dag finns sex av tio segel bevarade. Ombord fanns totalt 64 kanoner.

Regalskeppet välte på grund av att alla 64 kanoner var belägna högst upp i skeppet medan det var på tok för lite ballast i form av stenar längst ner. Tyngden från kanonerna blev för stor och således välte skeppet helt enkelt vilket var relativt vanligt på den tiden.

På Vasamuseet finns flera olika utställningar. Bland annat om 1600-talet och hur det var att leva och bo på den tiden. Men även hur man byggde skepp och om hur livet var ute till sjöss på den tiden. Vasamuseet är öppet alla dagar om året utom 1 januari samt 23-25 december. Det är gratis för alla barn och ungdomar under 18 år. Vuxna betalar 130 kronor och studenter 110 kronor. 

Vasamuseet finns att beskåda på Galärvarvsvägen 14 på Djurgården. Med tunnelbanan tar man sig enklast via Karlaplan och sedan 10 minuters promenad ut till Djurgården och skeppet. På museet finns det en trevlig restaurang som är öppen alla dagar samt en mysig liten butik där flera souvenirer av Vasa kan inhandlas.

Läs mer här om vad du ska tänka på när du besöker Stockholm.